Pompy zębate są niezawodnym rozwiązaniem w technologii przepompowywania surowca o gęstej konsystencji. Stosowane w przemyśle spożywczym, owocowo-warzywnym, charakteryzują się długą żywotnością, wszechstronnością w użytkowaniu oraz małą awaryjnością. Pompy zębate wykonywane są w kilku wersjach, oraz różnych wydajnościach. Występują w wersjach odlewniczych ze stali i żeliwa, jak i w całości wykonane ze stali kwasoodpornej. Bardzo istotne cechy opisujące Pompy zębate:
Wydajność pompy jest proporcjonalna do prędkości obrotowej i niezależna od wysokości podnoszenia.
Jednakowe wydajności w obu kierunkach obrotów.
Przepływ bezpulsacyjny, bez emulgacji, bez spienienia, bez drgań w armaturze, na zaworach i na sprzęgle. Mogą być przetłaczane ciecze o różnych lepkościach, takie jak płynny gaz czy gęsty bitumen, środki chłodnicze. Doskonała jako pompa oleju grzewczego. pompy zębate pracują równie dobrze bez zmiany kół zębatych przy wszystkich mediach. Samozasysanie do wysokości 8m słupa wody cieczy przy określonych warunkach.
Duże sposobów konwersji poszczególnych części, przystępność różnorakich wykonań materiałowych. Trwała konstrukcja pompy o przedłużonym okresie eksploatacji.
Niskie zakresy prędkości obrotowych na rotorze. Kozioł łożyskowy zewnętrzny ze powiększonym łożyskiem tłocznym, przejmującym siły osiowe i promieniowe. Prostota budowy Pompy- wyłącznie dwie części są ruchome, rotor i zębnik. pompy posiadają jedynie jedno uszczelnienie wału.